Види шпалер для стін

Ринок шпалер на Україні зараз являє собою безмежний океан, плисти в якому без спеціальних знань досить складно, не кажучи вже про досягнення заповітної мети. Які види шпалер бувають? Як вибрати відповідні шпалери для дому та офісу? На що звернути увагу? Шпалери, якої країни-виробника віддати перевагу? Сподіваємося, ми зможемо Вам допомогти.

Почнемо з визначення. Фотошпалери для стін-це рулонний матеріал для обробки внутрішніх стін і стель, який кріпиться до поверхні за допомогою клею. З огляду на підставу (папір, флізелін), а також в залежності від виду зовнішнього декоративного покриття, Шпалери на стіни можна розділити на кілька груп.

  • Паперові шпалери
  • Вінілові шпалери
  • Бамбукові шпалери
  • Текстильні шпалери
  • Велюрові шпалери
  • Шпалери під фарбування
  • Фотошпалери

Паперові шпалери

В силу своєї дешевизни, паперові шпалери як ніякі інші дозволяють швидко змінити вигляд інтер’єру. Кожні два-три роки, ви можете “освіжати” стіни без особливого збитку для бюджету. Паперові шпалери застосовуються в приміщеннях з низькою забрудненістю і вологістю повітря: спальнях, дитячих, кабінетах, віталень. Ми не рекомендуємо клеїти паперові шпалери в коридорах, кухнях, санвузлах, так як вони не миються і не стійкі до механічного впливу. Паперові шпалери бувають двох видів:

  • Симплекс-це шпалери, що мають один шар паперу. За кордоном такі шпалери вже давно не випускаються. Але вони все ще складають значну частину продукції фабрик країн колишнього Радянського Союзу.
  • Дуплекс – більш складні у виробництві паперові шпалери, так як складаються з двох шарів паперу, які склеюються між собою в процесі виготовлення шпалер. На верхньому шарі попередньо друкується малюнок.

Симплекс двошаровий друкується на більш щільному двошаровому папері. (Не плутати з дуплексом). Шари паперу не склеюються при виробництві шпалер, а малюнок друкується відразу на двошаровому папері.

Що ж таке дуплекс і навіщо потрібно пресувати два шари паперу з клеєм? Справа в тому, що перед поклейкою шпалери доводиться просочувати клеєм, а потім розправляти на стіні. Відомо, що змочений папір розтягується, а при висиханні скорочується в розмірах, що зазвичай спотворює малюнок шпалер і створює цілий ряд проблем – від неточної підгонки по краях до бульбашок і розлучень. Так ось Дуплексні шпалери в цьому плані майже невразливі. Клеєм просочується тільки основа, в зв’язку з чим виключається ймовірність деформації полотна в процесі обклеювання.

Дуплексні шпалери випускають німецькі фабрики AS Creation і Rasch. Хоча вітчизняні виробники теж поступово налагоджують випуск дубльованих паперових шпалер.

Паперові шпалери, нарівні з текстильними і шпалерами з чистого флізеліну, вважаються найбільш екологічними, так як тонке шпалерне полотно дозволяє стінам максимально «дихати». Саме тому ми рекомендуємо їх використовувати тим, для кого першорядне значення має екологічність матеріалу, а не його практичність.

Традиційно в паперовому виконанні європейські виробники роблять дитячі колекції шпалер (AS Creation, Rasch). Від шпалер для дорослих вони відрізняються веселими малюнками і кольорами. На стінах дитячої кімнати будуть жити різні тваринки, світити СОНЕЧКО або плисти Хмари. Деякі батьки бояться клеїти такі шпалери, пояснюючи це тим, що коли дитина виростить, їх доведеться переклеювати. Однак, нам здається, що років через п’ять вам самим захочеться оновити обстановку і змінити шпалери. А дитинство буває лише одного разу, з плюшевими іграшками, мультиками і казковою дитячою кімнатою.

Вінілові шпалери

Вінілові шпалери являють собою паперову основу з вініловим покриттям різної щільності, що надає шпалерам підвищену міцність і вологостійкість. Всі вони володіють відмінними експлуатаційними якостями. Щільні і еластичні вінілові шпалери добре миються і чистяться (вологою м’якою губкою або щіткою в залежності від виду вінілових шпалер). Чи не вицвітають на сонці і цілком можуть прикрашати стіни близько 15 років. При гарній підготовці стін вінілові шпалери створюють ефект цілісного полотна у всій кімнаті. Тобто стандартом якісної поклейки цих шпалер є повна відсутність видимих стиків між полотнищами. Тільки вінілові шпалери провідних європейських виробників гарантують, що при виготовленні шпалер використовуються нешкідливі для здоров’я людей водорозчинні фарби, а також очищений вініл, який не виділяє в повітря шкідливих речовин.

Всі вінілові шпалери можна умовно розділити на 3 види, що розрізняються між собою способом виготовлення, зовнішнім виглядом і вартістю:

  • спінений (об’ємний) вініл;
  • кухонний вініл (супермоющіеся шпалери)
  • плоский вініл (шовкографія).

AS Creation ГерманияАртикул: 1019346

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *