Фотошпалери: вчорашній день або модне сьогодення?

Свої витоки шпалери беруть з далекого минулого. Достеменно відомо, що спочатку вони з’явилися в Китаї, потім в Англії і Франції. У Росії шпалери увійшли в моду на заході XIX століття, але в ті часи, тільки лише багаті люди могли дозволити собі таку розкіш. Справжній же бум почався в кінці XX століття, пов’язаний з активним розвитком будівництва в країні. Відкрилися перші фабрики-виробники шпалер, малюнки на яких, викликали захват і вражали уяву. Шпалери завоювали величезний споживчий попит і зайняли гідне місце в обробці різних приміщень.

Фотошпалери в СРСР

Наше старше покоління людей добре пам’ятає свої походи в Магазини будівельних та оздоблювальних матеріалів в радянські часи. Проблема одвічна: вибір шпалер для своєї квартири. Асортимент був досить мізерним: фотошпалери, із зображенням осіннього лісу або озера з відображенням того ж лісу, водоспад або ваза з квітами. Були певнітруднощі з обклеюванням, підгонкою малюнка, а графіка взагалі залишала бажати кращого. Проте вони вважалися дефіцитом і за ними шикувалися кілометрові черги. Був період, коли попит на них значно впав, проте в останні кілька років вони знову повернули собі колишні позиції і стали невід’ємною частиною інтер’єру.

Однак, думки щодо фотошпалер, розходяться і понині, що цілком природно. Одні вважають їх пережитком минулого, а інші відносяться до категорії явних прихильників.

3д фотошпалери

Спробуємо з’ясувати: чи користуються популярністю фотошпалери сьогодні?

Час, як відомо, змінює багато чого. Фотошпалери не перестали бути фотошпалерами за своєю суттю і призначенням, змінилися лише технології їх виготовлення, способи обклеювання, матеріали і дизайн. У наш час вибір фотошпалер величезний: за типом основи, текстурі і кольором, тематиці і стилю, типу приміщення і, звичайно за ціною. Варіантів безліч: починаючи з класичних шпалер, до фотошпалер з тривимірною графікою (3D), що надаютьефект об’ємності, збільшення або зменшення простору приміщення. Сьогодні за бажанням клієнта на фотошпалери можна нанести будь-яке вподобане йому зображення, аж до фотографії з особистого сімейного архіву. При цьому кольори будуть насиченими, а зображення дуже деталізованим. Їх легко і зручно клеїти, а тому і замінити обридлі старі шпалери сподобалися новими, не складе особливих труднощів.

 

Загальновідомо, що саму хорошу ідею не так важко довести до абсурду. Так і у випадку з фотошпалерами. Тут потрібно враховувати багато моментів: від стилю приміщення, до впливу на психіку. Щоб не робити подібних помилок, як мінімум, рекомендується звернути увагу на вже готові рішення в Інтернеті. Багато продумують інтер’єр самостійно, інші звертаються до дизайнерів, а найбільш вимогливі в своїх вишукуваннях клієнти, у відповідні фірми і студії з індивідуальними замовленнями, де можна отримати весь спектр якісних послуг.

Брати чи не брати? Ось у чому питання. Це, безсумнівно, справа смаку, але здається, що сучасні фотошпалери, гармонійно вписані в загальний інтер’єр приміщення талановитим дизайнером, викличуть позитив у переважної більшості людей і розвіють сумніви навіть у найстійкіших скептиків.